fugl


Hei, da jeg var på Brusand Camping i Jæren området for noen år siden såg jeg en fugl jeg ikke har klart å finne ut hva er. Den var stor som en spurv, lysebrun til beige og det som var helt spesielt var at den var glinsende gylden gullfarget på brystet og nedover magen. Jeg rakk dessverre ikke å ta noe bilde. Liknet litt på en spurv bortsett fra det gyldne gullglinsende brystet, det var gull ikke gult. Bare bitte litt større enn en spurv.


-- Posted via biolog --
Replies

Lite å gå på, men kan det ha vært gulspurv?
https://no.wikipedia.org/wiki/Gulspurv
Det er lett å bli lurt av lyset, og en grønnfink (som for øvrig liker seg godt på strender om sommeren) kan fort se gylden ut.

Ellers er det biologiske mangfoldet på Jærstrendene sagnomsust, her kan du finne bortimot hva som helst både av fauna og flora. Så uten bilde for å begrense alternativene, blir det bare gjetting.
Har flytta denne til Spør om dyr
Nei, den var beige på hodet og under haken og noe mørkere på ryggen og vingene og gull på magen. Det var ikke å ta feil på. Det var ikke lysbrytning, det var lyst ute, fuglen sto på plen 3 meter fra meg. Det er pga fargene jeg undrer då fælt fordi jeg har aldri sett noe liknende før og siden.


-- Posted via biolog --
(Fant ikke noe valg om å spørre om dyr.)


-- Posted via biolog --
De nye opplysningene gir et nytt spor, sjekk vintererle:
https://no.wikipedia.org/wiki/Vintererle
Hei Limnoan takk for svar
Dessverre er det ikke den heller.
Den fuglen jeg såg var mørkere brunlig blandet capochino og var gull på brystet ikke gul. Det var ikke en feilstaving fra meg. Den skimret bokstavlig i gull på brystet. Det var det som var så spesielt og som gjorde at jeg ble så interessert. Jeg har aldri før sett en fugl som ser sånn ut. Jeg tenkte det må være en som har fløyet feil? At den ikke er Skandinavisk kanskje? Så da tenkte jeg spørre.


-- Posted via biolog --
Enig med Dagf, lett å bli lurt av lyset. Men man kan jo ikke la være å tenke på at også burfugler kan ha stukket av. Kanarifugler (kanariirisk) varierer jo mye i i gulfarge og andre draktdetaljer. Bare en tanke som slo meg, jeg glemmer ikke at jeg en gang så ett par fugler høyt oppe i lia (eller var det bare en?) på nordsida av et boligfelt i Karasjok, de var forholdsvis langt unna til å være såpass små (ca størrelse lavskrike til liten falk, men de var så uvant lyse). Skjønte egentlig ikke noe, men det sa pling når kollega og nabo sa at sønnen nylig hadde mistet kontroll på to burfugler.