Slørsopp?Hei,
kan dere hjelpe meg på finne navnet på denne soppen? Funnet i Bærumsmarka ved grantrær.

Replies

Det var noen lekre bilder, men de gir dessverre ikke god nok informasjon til en sikker bestemmelse. Stemmer det at skivene er blåfarget, som jeg mener å se på det ene bildet? Og hvordan er nederste delen av stilken utformet? Var det kalkrik/rik mark på voksestedet?
P.S. Det er veldig mange brune slørsopper.:-)
Ja, skivene var litt blåfarget, og den nederste delen av stilken var formet som en klump. Den hadde ingen utpreget lukt, men jeg smakte ikke på den. Jeg vet ikke om det var kalkrik grunn, men bakken var dekket av frodig mose. Håper dette hjelper? Tusen takk for foreløpig svar! :-)
Det kan være klumpslørsopp (Cortinarius varius). Du kan sammenlikne med bilder på nettet, for eksempel på Artsobservasjoner: https://www.artsobservasjoner.no/ViewSighting/ViewSightingAsGallery?storedSearchCriterias=2735213 .
P.S. Klumpslørsopp er ikke direkte kalkkrevende, men krever noe rikt jordsmonn. Den vokser ofte der det finnes blåveis.
Tusen takk Tove! Ja, en del av bildene på nettet ligner på soppen jeg har funnet, så jeg slår meg til ro med at vi har funnet riktig navn.
Ikke klumpslørsopp med slik hatt. Ser tydelige innvokste mørkere tråder og er ikke gul.
Tja, jeg vet ikke. Slørsopper er et problem, jeg har tre soppbøker. Klumpslørsopp er kun nevnt i den game boka. Der ligner bildet, men stilken er mye tykkere. Hyggelig hvis flere har forslag....
Hvis hattfargen er gul som klumpslørsopp, så er fargene på bildet forvrengt. For meg ser det ut som den har blått, spesielt hattkanten, innvokste fibre og blått i skivene. Hvis riktig, kan det stemme med blåkantslørsopp. Men husk alltid å ta bilde av fotbasis da denne er en viktig karakter for å bestemme arter i Phlegmacium, altså slørsopper med klebrig hatt og tørr stilk.
Hyggelig at du følger opp:-) Jeg tolker hattfargen som gul, lys oker gul, og bildet er veldig nær virkeligheten, vil jeg mene å huske. Skivene var blålige, med rustbrun antydning. Og den luktet ikke noe spesielt. Har sjekket bilder av begge foreslåtte soppene, og da er nok klumpslørsoppen nærmest...

Takk så mye til dere begge!