Fisk med tenner på tunga...


Hei.

Jeg har vært heldig å fått et par fine ørret på ca.1kg.
Det var derimot ikke så heldig å stikke fingrene i munnen på den for å nappe ut flua, den hadde "tenner" i ganen og på tunga, dette tannbelte gikk langt bakover i gapet!
Hva er dette? Har aldri sett dette på ørret andre steder, dette er i et fjellvann...
Mvh.
bugsquestion
Replies

Ja, dette har aldri jeg sett.Hva kan det være for noe? Genfeil?
Parasitter? Er det noen limnologer som vet noe om dette?

Undreren
Har du et bilde av fisken? Kan ikke fri meg fra at det kan være gjedde... Men regner egentlig med at drevne fiskere ser forskjell på ørret og gjedde. Så ta ikke dette fornærmelig opp!

Klaus
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av klaush
klaush[/i]

Har du et bilde av fisken? Kan ikke fri meg fra at det kan være gjedde... Men regner egentlig med at drevne fiskere ser forskjell på ørret og gjedde. Så ta ikke dette fornærmelig opp!

KlausSvar: Nei, den godeste Bugs ser garantert forskjell på Gjedde og ørretbigsmile.Skal høre med ham om han har noe bilde.

Undreren
Kanskje en mutasjon eller forstyrrelser under fosterutviklingen. De eneste fisker jeg kjenner til med tenner på tunga er Osteoglossomorpha, skjønt det er mulig det finnes andre arter. Men det du snakker om her er et enkeltindivid av en velkjent art og da blir det mer spesielt.

Kanskje et dumt spørsmål, men kan det være at du stakk fingrene så langt inn i gapet av det var gjellebuene du kom i kontakt med?

Heisann!

Det var jeg som tok ørreten med tenner på tunga, men Bugs har også tatt flere av denne typen.
Ingen av oss har problemer med å se forskjell på gjedde og ørret....
All ørret som blir tatt i dette vannet har det samme fenomenet.
" Tennene" går som en rad fra tannfestet og fortsetter opp hele ganen og ned mot svelget. Det samme gjelder tungen, den er dekket med små bein-aktige hår som kjennes ut som spisse tenner.
Neste gng. jeg får en på kroken skal jeg ta bilde av kjeften og legge inn...
Har som sagt aldri sett dette noe annet sted.
wink

Hilsen Cat.
Den som gir seg er en dritt.
Er dette uvanlig, da? Jeg kan i farten ikke huske å ha fått en eneste ørret uten tenner på tunga..? Sist lørdag fikk jeg en røye som også hadde dette.
fisket en sånn i går..
Hehe, morsomt, selvsagt har de masse tenner. Hvordan skulle de ellers fått tak i byttet?

En herover nevner forresten ganen, midt langs ganen fins ganebeinet vomer. Der fins det gjerne en rad eller to med tenner langs hele ganebeinet. Med alderen kan noen av de fremste løsne slik at det er ganske smalt felt med tenner der også. Poenget her er at da har man funnet et godt skille mellom laks og ørret. På laksen er det bare tenner, gjerne i en trekant på fremre del av ganebeinet. Akkurat dette faktum har man rotet forferdelig med i norske bøker om fisk og fiske. Kaoset er komplett og så lite populært tema at selv fagfolk overser det fordi de blir usikre.
Ørreten har tenner på tunga. Det er slik det er.