Er det trygt for mennesker å spise lemen?


Jeg vet at dette er et spesielt spørsmål. Men I sammenheng med en diskusjon om hvorvidt vanlige folk hadde klart å slakte dyrene de spiser, kom jeg på at lemen er et av de relativt få dyrene jeg har drept selv.

Og så begynte jeg å undres, da... jeg vet jo at en del gnagere brukes som mat i forskjellige deler av verden, men jeg har lest at Inuittene ikke spiser det, og at lemenets karakteristiske farger visstnok skal være et signal til rovdyr om at de ikke er spiselige - men det virker ikke på hunder, tydeligvis...

Så, hvis man f.eks går seg bort på fjellet og slipper opp for mat, er det trygt å spise lemen?
Replies

Har hørt at lemen kan være smittebærere for diverse sykdommer. Det blir jo innimellom advart mot å drikke vann fra fjellbekker hvis det er mye lemen.

For eksempel er alvorlig magekatar ikke det en trenger mest i en kritisk situasjon.

På den andre siden, lemen er jo et dyr som av og til opptrer i slike mengder at fangsten kunne gi utbytte. Et hovedproblem ville antakelig være å tilberede maten slik at en ikke ble smittet. Jevnfør problemene med salmonella i fjærfe.

Har nettopp hørt om stekt mus på pinne i et Afrikansk land. De ble solgt som snacks, og var vist best med litt salt i pelsen. (Turistene lot seg som ventet ikke friste.)

Min konklusjon er at i fredstid vil en ytterst sjelden komme i så stor nød at en må spise lemen for å overleve. Det vil være et sikrere alternativ å tære på flesket til redningen kommer.

Når nøden truer, spiser Fanden fluerdead

AA
Jeg har hørt at lemen smaker/lukter vondt og derfor foretrekker rovdyr og -fugler andre byttedyr. Antagelig er det en kjertel som skiller ut noen stoffer. Om det er giftig vet jeg ikke. En zoolog vet sikkert mer om dette.

Grunnen til at man skal være forsiktig med hvor man drikker vann fra i lemenår, er vel heller at det blir liggende mange døde dyr i vannet. Det spiller neppe noen rolle hva slags dyr det er. Ligger de døde i drikkevannet, vil ikke jeg ha det smile

John Martin
uten at jeg har det minste greie på det så ville jeg tro at det kansje forekommer trikiner i lemmen? nå vet jeg ikke hvilke ubehag det ville medført å få i seg trikiner men bare slenger forslaget ut i luften her
Det er vel i første rekke åtseletere som er utsatt for trikiner, i norsk fauna er det grevling og rev (kanskje spesielt fjellrev), samt de andre rovdyra og svin/villsvin som er mest utsatt. Trikiner dør derimot ved god steking, og jeg vil anta at en som går løs på et lemen nok vil sørge for gjennomsteking før måltidet inntas...

Av andre "uhumskheter" er det kanskje mest logisk å tenke på harepest, en virussykdom som opptrer blant gnagere spesielt når det er lemenår. Men det er neppe mer problematisk hos lemen enn hos f.eks hare, og hare regnes jo for å være mat.

Min konklusjon er i allefall at lemen burde være utmerket mat, dersom man virkelig, virkelig hadde bruk for kalorier. I andre tilfeller ville jeg kanskje ha sett meg om etter noe annet...Sauebonde & Cand.Ikke
ja det har du nok rett i men gnagere skal ikke stekes for godt da blir de utrolig seige i kjøttet, men ekkorn bever og til og med rotte skal smake godt, den siste der ville jeg aldri prøvd meg på og heller infunnet meg med sultedøden men de to andre hadde jeg ikke hatt noen problemer med, lemen er jo et type villt kansje det til og med smaker bedre enn ryper wink
Jeg har også hørt at lemen smaker harskt, og at rovdyr helst velger andre smågnagere framfor lemen. I lemenår ser man ofte lemenlik ligge henslengt på viddene, bare så vidt hakka i. Så noen kulinarisk nytelse tviler jeg på at stekte norske lemen vil være.

Jeg har også hørt eller trodd at lemenets relativt sterke farger (til pattedyr å være) kan fungere som varselfarger, likt rød fluesopp, bloddråpesvermere og andre giftige eller illesmakende organismer. Men ta ikke dette for annet enn tankespinn.
ja er vel egentlig bare å finne frem et stormkjøkken å finne det ut, vi er vel enige her i at det ikke tar livet av oss? noen frivillige?
Har spist bever og hare, og synes det holder i lange baner. Bever smaker antakelig det samme som om en marinerer kylling i fersk bjørkenever i ei uke - men det er et veldig grovt og trevlete kjøtt (men likevel mørt). Meget fyldig viltsmak med andre ord. Ikke noen favoritt hos meg, så lemen blir nok å strekke det vel langt. Men jeg skal gi beskjed om jeg går meg helt bort i fjellet en gang, jeg har ikke noen prinsipiell motstand mot å spise lemen... Det er vel en global rødlisteart, så det er nesten rart det ikke regnes for å være eksklusivt clown

Sauebonde & Cand.Ikke
hehe eksportvare fra den norske fjellheimen, rett oppi ei fasjonabel gryte i new york bigsmile
At lemenlik ligger henslengt på viddene er vel ikke mer underlig enn at sauelik ligger henslengt der bjørn og jerv har blitt litt overivrige? Vi konkluderer ikke med at sauen smaker pyton hvis bjørnen ikke har spist opp alt...

Overksuddsdreping er ikke noe ukjent fenomen. Jeg har for eksempel sett svartbak drepe unger av lomvi og tjeld uten å spise noe som helst av dem.

I lys av de ekstreme mengdene med lemen i et toppår er det ikke rart det ligger noen lik her og der. Under lementoppen i Øst-Finnmark i fjor nærmest vasset vi i levende dyr, og jeg synes ikke mengden kadavre utpå høsten var påfallende høy i forhold til den ekstreme bestanden. (Personlig rekord: sju levende lemen funnet under en stein på størrelse med handa mi.)

Byttedyranalyser viser store variasjoner i takt med smågnagersyklusene, men en art som snøugla spiser opptil 90 prosent lemen (kilde: BWP). Da kan det vel ikke smake så ille?Fjellreven spiser også mye, men jeg har ikke funnet noen tall.

Og dersom det var fastslått at lemen har vond smak og tilhørende varselfarge, burde det kanskje dukke opp relevante treff ved googling av "lemming" og "aposematism" eller "warning colouration". Men jeg har så langt ikke funnet annet enn spekuasjoner om dette.

Så da bli det vel en tur med stormkjøkkenet neste lemenår for virkelig å bevise lemenets kulinariske verdi... wink


mvh Knut-Sverre
For å ta opp tråden til JonIB. Lemen bør smake som ekorn marinert i mose og stivstarr!
Lest i ettertid ser man at her er en del problemstillinger som nok bør begrunnes bedre. Les det JonIB og Knut-Sverre skriver og tenk dere om.

Påstanden om at lemen er giftig og derfor spiser ikke mange dyr den. Klart at når der er store mengder av et dyr og hundene spiser seg stappmette så blir de lei det ensidige kostholdet til slutt. Andre rovdyr er vel ikke annerledes, de vil vel også ha variasjon. Det hender jo at mennesker også blir lei av noe de ellers synes er godt. Så denne giftighetspåstanden bør vel dokumenteres bedre.

Man kan ikke bruke argumentet om at det ligger så mye dyr overalt (i lemenår) og de blir ikke spist, ergo må det være noe alvorlig galt med dem. Ja, selvfølgelig smitte kan forekomme, og alle mager er ikk tilpasset åtsel. Jeg har opplevd en del store lemenår og museår og har ikke sett noen forskjell på hva rovfugl, rovdyr og ugler tar til seg og spiser. Er det lemenår kan det ligge dunger med lemen ved rovfuglreirene, de klarer rett og slett ikke å spise alt. Men det samme gjelder jo om det er store år med gråsidemus, markmus og fjellmarkmus.

Jeg har også vært på et gaupespor hvor gaupa nylig hadde hatt et rypemåltid. Noen få m unna på en hvileplass lå en lemen igjen. Det er vel ikke noe rart om den hadde god tilgang på rype så lot den lemenet ligge igjen når jeg kom der sammen med en hund og fikk den til å gå videre.

Glemte forresten å nevne at ekorn var jo vanlig mat for mennesker tidligere. De kan også ha trikiner, men som nevnt av andre det er jo bare et spørsmål om tilbereding, det vil si gjennomsteking eller koking.
Det er vel ingen plausibel grunn til at lemen skulle være noe mer giftig enn andre arter av gnagere. At de kan være smittebærere er nok ingen overdrivelse, men ingenting som tåler varmebehandling.

Å gjennomsteke et lemen på spyd burde da ikke ta mange minuttene.

Men som i 2008 har jeg mer enn nok viltkjøtt i fryseren allerede, så det blir neppe noen lemen-frikasè i år heller.


Sauebonde & Cand.Ikke
Inuitter spiser ikke lemen fordi lemen ikke lever der inuitter bor. Spør samer om de spiser lemen.
Ugler smaker ikke på maten, de tenderer til å sluke med hud og hår.
Lemen har en kjertel som gjør at den lukter og smaker vondt (i allefall for noen arter).
Noen fugler har en tendens/evne til å hakke ut den beste biten av innmaten – det kan forklare halvspiste kadaver.