Vokspigg?


Funn fra kartlegging av indre Bunnefjord 27.08.19
Dette skinnet fant vi på en delvis barkløs almegrein (på bakken), sammen med andre vedboende sopper.
Vi lurte på om det kunne være en av vokspiggene, så vi tok belegg, men det forsvant dessverre et sted på veien til mikroskopet. Størrelse fremgår av bildene. Fargen stemmer best på bildet tatt i kontrast mot buksa mi- mye grønt og gult, den var fargesterk og flott. Kan den bestemmes ut fra dette?

Hilsen kartleggingsgruppa i FSNF-- Posted via biolog --
Replies

Ja, en av vokspiggene.
Takk Tove, vi får jobbe videre med den.


-- Posted via biolog --
Burde mikroskoperes, men kan testes med KOH, Gullvoks reagerer ikke, mens Lundvokspigg blir lilla.
Andre alkalier kan brukes til testen. Kaustisk soda NaOH er å få kjøpt i jernvarehandelen. Grønnsåpe er kokt på fett og KOH. (Andre vaskemidler er ofte syntetiske, og inneholder ikke såpe.) Salmiakk NH4OH er en noe svakere base enn KOH, men kan i mange tilfeller brukes.

KOH er en arv fra gamle dager, så når det først har kommet i bruk, våger ingen å røre ved tradisjonen.

En positiv reaksjon med noen av midlene ovenfor vil være en sikker positiv. En negativ reaksjon kan i teorien skyldes at testen krever K, men så vidt jeg kjenner til, finnes ingen fargereaksjoner for K, kalium.
Ja nå var denne et par cm stor på ei grein i gammel skog ved bunnefjorden. Så siden belegget forsvant sporløst så er vi nok avhengig av å finne tilbake til riktig grein. Men uansett belegg eller ikke så er det fint å vite til neste gang at den kan bestemmes med kjemikalier i felt. Tusen takk 😁👌🏻


-- Posted via biolog --