Spissmus


Gjorde en litt uventet observasjon i går, holdt på å rive noe treverk innerst i en møkkakjeller. I en gang mellom treverket og veggen kom det snikende ei spissmus. Hadde forventa å se vanlig mus der nede, kanskje til og med ei rotte, men spissmusa var litt overraskende. Stor til spissmus å være, mørk overside og lys underside (i lyset av hodelykta så den kritthvit ut men mulig det var et synsbedrag). Første tanke var vannspissmus. Er det trolig at den arten kan ha tilhold på et sånt sted?

Enorme mengder mat til en insekteter inni der i allefall, grei temperatur og allverdens småkryp.
Replies

Grensa mellom de hvite og det sorte over er ganske skarp og kan svinge langt opp og ned langs hele kroppen. Mer variasjon enn man ser i bøkene. Det fins også opplysninger om at de kan være noe mer farget (lysegrå/brun) under. Men du har vel slike håndbøker.
Joda, de kan finnes forskjellige steder. Ikke alltid så lett for dem å holde seg til bekker, vatn og elver som fryser. Langs kildebekker er det ofte ideelt fordi risken for innfrysing er mindre der. Det finnes en historie der en gruppe vannspissmus mistet tilgangen til vann om vinteren. De flyttet opp i fuglekasser og overlevde fint hele vinteren. Som du er inne på, det er tilgangen på mat som er viktigst og når de jakter langs mindre bekker jakter de jo også mye på land. Andre mener jo også å ha funnet dem et stykke fra nærmeste bekk vinterstid. Det motsatte har jo også forekommet at de har druknet under isen fordi de ikke har klart å holde åpne veier opp. En annen morsom historie var noen vannspissmus som tok tilhold i en haug med is som en fisker la opp etterhvert som han hugde is for å ha tilgang til rusene. Spissmusene fikk småfisk og fiskeslo og hadde mat nok, til slutt ble de så tamme at de ventet på når han skulle tømme rusa. De kunne etterhvert begynne å spise på fisken han holdt igjen, men ellers tok de det med seg til isbolet sitt.