Hvilke ugressplanter?


Disse plantene står fortsatt i full blomst på Karmøy nå i starten på desember. I åker/jordfylling. De største 30-40 cm. Det er så mange arter av slike gule ugressarter at jeg går fortsatt litt i surr ved bestemmelser. Håper noen kan hjelpe meg med disse to. .
Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Mener du skal til svineblomslekta, sjekk klistersvineblom:
https://snl.no/klistersvineblom
Takk for tips om at dette er klistersvineblom. Det som gjør meg litt betenkt, er at jeg ikke kjenner noe "klister". Jeg var tilbake på lokaliteten i dag og fant at to de største eksemplarene målte akkurat 1 meter (den ene avbildet)! Kan klistersvineblom bli så stor - og blomstre for fullt så seint på året?
Enig i svineblomslekta, og det ser ut til å være åkersvineblom.

Mvh Benedikte.smile
Benedikte har helt rett, det er åkersvineblom. Egentlig litt skummel, da den inneholder flere kreftfremkallende stoffer.
Eller vent litt, ved nærstudier av blomstene ligner den mer bergsvineblom. Men den skulle heller ikke kunne oppnå den høyden. Hmmm..
Smått irriterende når vanligvis greie arter blir vanskelige. Jeg har begynt å helle mot siste forslag fra Pagurus at dette mest sannsynlig er bergsvineblom. Flere innspill vil være spennende...
Er du sikker på at de to første bildene er av den samme planten? Blomstene på bilde 1 ligner bergsvineblom, mens bilde 2 ser ut som åkersvineblom. For å gjøre det hele enda mer spennende, kan jo disse to også tidvis hybridisere..wink

Mvh Benedikte.
Du er inne på noe der! Jeg satte emne på denne tråden til "Hvilke ugressplanter" fordi bildene var av to planter som vokste på samme sted - og jeg var litt i tvil om det var liten og stor utgave av samme art eller to ulike arter som vokste ved siden av hverandre. Men bilde nr 1 og bilde nr 3 er av samme plante: så da kan vi vel konkludere med at dette er bergsvineblom - og den minste (på bilde nr 2) er åkersvineblom.
Korgdekkblada er svarte i spissen på dei to første bileta. Det høver godt med åkersvineblom. Der det er eit bilete aleine er det ikkje svarte spissar på korgdekkblada. Det høver med bergsvineblom. Dei andre artane har vel korger som kantkroner med litt meir lengde på.
Jeg er enig i at korgdekkbladene har svarte spisser på bilde 2, og at det passer med åkersvineblom, men jeg kan ikke se disse svarte spissene på bilde 1. Videre er korgene på planten på bilde 1 koniske, noe som passer bedre med bergsvineblom. I tillegg har planten på bilde 1 små, bakoverbøyde tungekroner, noe åkersvineblom vanligvis mangler. Og når Arnt sier at planten på bilde 1 og 3 er den samme, blir konklusjonen min som følger:

Bilde 1: Bergsvineblom, koniske korger, korte og bakoverbøyde tungekroner.
Bilde 2: Åkersvineblom, sylindriske korger, svarte spisser på korgdekkblader, mangler tungekroner.
Bilde 3: Bergsvineblom, som 1. Stemmer også med bladverket.

En forskjell på disse to er at bergsvineblom har sterk, karakteristisk lukt, mens åkersvineblom mangler denne. Så hvis du er villig, Arnt, så kan du kanskje ta en tur ut og lukte på dem?smile

Mvh Benedikte.
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages