Hvilke vinterblomstrennde?


På hver sin side av en veiskjæring, i skrinn jord på berg, blomstrer fortsatt disse to artene. Karmøy 4.12. Jeg klarer ikke med sikkerhet å fastslå hvilke arter det er, men legger ved noen sammenlignende bilder og håper noen vil hjelpe meg med å bestemme de.

Planten på bilde 1 er ca. 30 cm høy og vises til venstre på bildene 3 og 4. Planten på bilde 2 er ca. 50 cm. høy og vises til høyre på de to siste bildene.

1 2 3 4
Replies

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages
Dette er åkerdylle - opprinnelig en havstrandplante før den spredte seg til åkeren og fikk navnet åkerdylle. Som mange av de andre gamle åkerugressene.
Tusen takk for rask respons. Mener du da at alle bildene viser åkerdylle?
Ja, alt dette er åkerdylle. Har riktignok ikke flora for hånden akkurat nå, men dylle er det ihvertfall.
Da må jeg få lov å legge inn en til som ligner. Funnet i går på et gruset restareal/tomteområde. Åkerdylle dette også?
Tja, denne ligner mer på haredylle, eller kanskje en litt "snillere" stivdylle. Men altså, jeg må konsultere en flora for å være sikker på det som skiller disse tre.
Da venter jeg med å legge funnene inn i AO til du har fått sjekket nærmere med flora. Jeg har forsøkt det selv, men kommer likevel i tvil. Takk for hjelpen så langt.
Den siste ser mer ut som en stivdylle. Ingen flora for hånde, så skal ikke være for skråsikker på de andre. Dyllene er temmelig mangslungne i sitt utseende.
Da ser det ut som Birnas mistanker går i noenlunde samme retning som mine.

Jeg mener fremdeles at alle de første bildene er åkerdylle, mens det siste ikke er det. Hvilken av dem, haredylle eller stivdylle, tør jeg derimot ikke ha noen mening om.

Så regnes det også to underarter av åkerdylle, og hvis man tar dem for god fisk blir dette snaudylle.
Takk for engasjement i dylle-saken! Det er en mer komplisert plantegruppe enn jeg har visst. Da slår vi fast at de fire første bildene alle viser åkerdylle, mens det siste viser haredylle, stivdylle eller snaudylle! Får prøve å finne ut mer om hvilken av disse tre det er til sommeren, når det blir mer fart på vekst og blomstring.
Nei, det er den første som er snaudylle - det er en underart av åkerdylle. Hvis man nå føler behov for å gå inn på underarter her. Forskjellen er ikke større enn tilstedeværelse eller fravær (som her) av gule hår på stengel og korgdekkblad.

I blomst er de litt enklere, korgene er ganske forskjellige. Åkerdylle (inkludert snaudylle) har store, vidåpne og klargule korger. Haredylle/stivdylle har mindre og litt mer halvlukkete korger, oftest litt blekgule i fargen.
 

  • 1
  • 2
  • >
  • >>
  • of 2 pages