Hva er dette?


Oppdaget denne planten i en grasbakke i utkanten av et gårdstun på Karmøy i dag 5.12. Vet ikke om det er ei slags hårete nøtt eller blomst som ses på bildet - og som befant seg i enden av hvert strå. Den er 4-5 mm stor. Det var mange planter - og de vokste krypende. Er det noen som vet hva slags plante dette er?
Replies

Skulle gjerne sett litt mer her. Er det motsatte eller spredte blader nedover stengelen? Veronika er egentlig det første som slår meg, men jeg aner ikke hva den røde greien i midten er.
Veronika kan være. Jeg skal ta en ny sjekk og legge inn et bilde av hele planten. Takk for tips.
Bladene står motsatt/parvis nedover stengelen, så jeg kan tenke meg at det kan være tveskjeggveronika i vintermodus - med de røde "nøttene" som jeg ikke skjønner hva egentlig er.
Eller kanskje heller en av de små, som f.eks åkerveronika.

Det røde kan kanskje være noe insekt- eller virusangrep, en slags frostskade, jeg vet ikke. Fruktene ser i hvert fall ikke slik ut.

Ellers er det jo mye rart som spirer og gror vinteren gjennom på Vestlandet, særlig på Karmøy som har den høyeste snitt-temperaturen i landet sammen med Bergen. Det behøver ikke bare være de som er kjent som vintergrønne.
Mange av plantene har en slik rødlig "nøtt" i toppen - iblant synes den kulerund, iblant delt. Stråene er rundt 15 cm lange og liggende. Jeg heller mot ditt forslag at det er åkerveronika, men et bilde på Artsobs. viser lignende røde frø (?) i toppen på tveskjeggveronika: https://www.artsobservasjoner.no/Image/1241564