Rumpebiter!


Hei! Er det noen som vet hvem denne krabaten er? Eller eventuelt hvor jeg kan finne ut av det? En kollega av meg og reisefølget hennes møtte på flere av disse under fjorårets sommerferie til Bulgarias Svartehavskyst.

De er tilsynelatende godt kjent, for ikke å si beryktet, av lokalbefolkningen og liker å bite badegjester i rumpa og andre utsatte kroppsdeler under bading i Svartehavet.

På forhånd takk for svar!


-- Posted via biolog --
Replies

Tror det er en skolopender av noe slag.
https://no.wikipedia.org/wiki/Skolopendere
De er "rovdyr" og har som nevnt i Wikipedia kjever med gift.
Min første tanke går i retning av ein isopode av noko slag.
Jeg tror isopode ( en gruppe av krepsdyr) er riktig. Det avbildete individet er sannsynligvis en tanglus av slekten Idotea, som vår hjemlige art Idotea balthica hører til:

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Idotea_baltica.JPG


Dyrene i denne familien identifiseres på formen på det bakerste skjoldet på bakroppen, og siden Idotea balthica faktisk finnes i Svartehavet, og bakskjoldet på det avbildete dyret ligner svært på dennes, er det mulig det faktisk er denne arten, uten at jeg tør å si det med sikkerhet. Det finnes minst en annen Idotea-art i Svartehavet ( Idotea valkanovi), og sannsynligvis flere.

Problemet er at disse artene lever av tang, og jeg finner ingen rapporteringer om at de noen gang har bitt noen. Det er derimot andre isopoder som biter seg fast på fisk og suger blod, for eksempel dyr i slekten Aega, som kalles fiskebjørn på norsk. Disse kan iblant bite mennesker, og ser slik ut:

https://www.miljolare.no/en/data/ut/land/natur/ln10/?a_id=713349

Isopoder av slekten Eurydice kan også levere et kraftig bitt.

https://alchetron.com/Cirolanidae

Så vidt jeg har kunnet finne ut, lever arter av begge disse slektene i Svartehavet, det gjør sannsynligvis også andre bitende isopoder.

Med mindre dyret på innsenders bilde personlig har avlevert et bitt, lurer jeg på om de lokale kan ha gjort en forveksling, og at det er en annen, lignende isopode-art som plager badegjestene.Mvh Benedikte.smile
Det kan godt være bildet er av en annen art en den som biter, der er jeg litt usikker siden det ikke er jeg som har tatt bildet.

Uansett, tusen takk for utdypende svar!


-- Posted via biolog --