Klubbsopp

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/1037?pagenum=1
22 Jun 2024 16:33

Topic


JonIB
Klubbsopp
16 Jul 2005 15:46


Kom nettopp fra marka, der jeg så et par sopper jeg har spekulert på tidligere. Det ene er en klubbsopp. Den vokser i ei grøft, akkurat der den renner ut i en liten bekk. Svært fuktig grunn. Blandingsskog/granskog med mye grannåler på bakken. Fruktlegemet er ca 3-4 cm stort, litt uregelmessig i formen (selve "klubba") men tydelig klubbforma. Selve "klubba" er sterkt orange, mens "stammen" er brunaktig. Jordsmonnet i området er næringsrikt. Finner bl.a marmor helt oppe i dagen noen meter unna der denne soppen vokser. Vet ikke om det betyr noe, men nevner det likevel...

Den andre soppen ser ut som en halv neve skum (regner i allefall med at det hører til blant soppene). Finner den som regel på toppen (ut mot kanten) av stubber i hogstflater som er 7-8 år gamle. "Skummet" har en lime-grønn farge. Har også funnet lignende klyser med skum på andre steder, bl.a en som er mer gråhvit.

Vet ikke om det er mulig å artsbestemme noen av disse ut fra såpass vage beskrivelser, men det er i allefall enkelt å spørre her... *kremt*


 

Replies ...


janw
25 Jul 2005 09:03


Hei JonIB
Ser at ingen har svart - antakelig fordi Klaus er bortreist for tida.
Limegrønt "skum" kan jeg ikke huske å ha sett. Ellers er ubestemmelige klyser av hvitaktig til smørgul farge i graset gjerne slimsoppen trollsmør.

Den vesle oransje klubba som vokser svært vått høres ut som den lille morkelen (diskomyceten/ascomyceten) sumpklubbemorkel, Mitrula paludosa. Skjønt i min hukommelse er det oransje hymeniet ganske regelmessig tapp/klubbeformet, og stilken mer hvitaktig enn brunaktig. Og svært saftig og skjør.

Det hadde selvsagt vært mye lettere med et fotografi...
JonIB
25 Jul 2005 10:08


Nja, i og med at begge deler ser ut til å være helt riktig, synes det ikke å være nødvendig med noe fotografi... ;)


Sauebonde & Cand.Ikke
JonIB
26 Jul 2005 21:38


Jeg ser i ettertid at jeg jo faktisk har bilde av den ene arten, trollsmør:

Sauebonde & Cand.Ikke
janw
27 Jul 2005 01:20


- og sumpklubbemorkelen har vi f.eks. her:
http://www.mollisia.de/Bilder_Galerie/Fotos/Mitrula_paludosa1.jpg
© 2000-{0} BIO