Syk eller død rosehagtorn?

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/126407?pagenum=1
20 Jun 2024 05:45

Topic


Ingunn
Syk eller død rosehagtorn?
24 Aug 2020 09:51


Rosehagtorn-treet i hagen min ser veldig pjusk ut i år. Treet hadde blomstee og blader tidlig, men blomsterdrakten var mye mer beskjeden enn tidligere år, og blomstene visnet fort. Deretter har nesten alle bladene blitt brune og falt av. Det er kanskje vanskelig ut fra bildene, som ikke viser blader, å si noe om hva dette er, men kanskje noen vil prøve likevel? Det har kommet enkelte friske skudd ytterst på noen av kvistene som ellers ser døde ut. Mitt første forslag, og som jeg kanskje tror er mest sannsynlig, er at dette er resultat av tørkesommeren for to år siden. Jeg leste tidligere i år om tredøden man ser som man tror skyldes 2018-sommeren. Eller kan det være en sykdom? Er det noe man kan gjøre med treet? Vil kraftig beskjæring hjelpe, eller bør det hugges?
Takk for hjelp!

 

Replies ...


Øystein F
24 Aug 2020 21:09


Rosehagtorn er ganske utsett for hagtornrust, ein rustsopp som skifter mellom einer og fleire typar hagtorn. Når ein ser bilete av hagtornrust på einer, så kjenner ein denne igjen. Når same soppen er på hagtorn året etter, så vil dei fleste årsskot tørke ut. Då blir det lite blomar året etter. Soppen slik han er på hagtorn legg ein knapt merke til. Bladfall i august er også vanleg.

Eg prøvde å sjå nærare på bileta, men fann ikkje hagtornrusten. Men det eg ser kan likne på resultatet av hagtornrustangrep i fjor.

Ein og annan kvisten blir nok grøn til våren igjen. Kanskje kjem det nokre blomar også. Men det er lite sannsynleg at dette blir noko tre som ser friskt ut igjen. Då må du i tilfelle få fjerna all einer i mange kilometer omkrins.
Ingunn
25 Aug 2020 05:37


Uffda. Takk for hjelp.
Rosehagtorn'en min har i noen år hatt enkelte litt oppsvulmede "greinender" der blomstene skal sitte, og der kvisten har vært død perifert- dette har jeg lurt på hva kan være. Så det du skriver passer ganske bra. Jeg har nok sett soppen på einer et helt annet sted i landet.... Stemmer det at vedlagt bilde også er hagtornrust?. Da bør kanskje treet destrueres og ikke komposteres da.(?)
sad
Ingunn
25 Aug 2020 05:45


Etter å ha lest raskt på nettet er vel soppen så utbredt at den alt finnes i komposten min... Noen av bladene og enkelte greiner har jo også havnet der tidligere. Da blir det nok det morell- eller kirsebærtreet jeg har ønsket meg istedenfor hagtornen... Skal se om jeg finner noen av de "oppsvulmede" områdene jeg beskrev over og eventuelle andre spor etter soppen.
Øystein F
25 Aug 2020 17:04


Lenke til bilete av hagtornrust seint i stadiet på hagtorn: https://www.artsobservasjoner.no/Image/620712
Ingunn
26 Aug 2020 06:46


Her er noen nærbilder av noen av bladene, med rustflekker
Ingunn
26 Aug 2020 06:50


Og her er et nærbilde av barken, som jeg tror viser det samme som du lenket til, Øystein- stemmer det? Eller er det bare diverse lavarter jeg har bilde av?
Ingunn
26 Aug 2020 06:52


Jeg ser at jeg hadde satt inn to like bilder av bladene over...
Ingunn
26 Aug 2020 14:51


Her er bilde av de oppsvulmede greinene jeg prøvde å beskrive også.
nfoto
26 Aug 2020 15:02


iallfall det siste bildet viser jo umiskjennelig rustsopp.
Øystein F
26 Aug 2020 19:12


Rosehagtorn var mykje planta i byane tidlegare. Det er eit passe stort tre i gatene, og det er jo fint i opp til fleire faser. Men så blei hagtornrust langt meir vanleg. Dermed har rosehagtorn etter kvart forsvunne ut av bybiletet etter kvart som rustsoppen melder seg. Tre som blomstrer lite, har masse tørrkvist, bladfall halvanna månad for tidleg og ser generelt sjukt ut er ikkje til nokon stor pryd.

Omtrent der er vi no med rosehagtorn.

Hagtorn har rik bork, og det blir ofte ein del lav på stammen. Rosettlav, fleire artar kan dukka opp på denne, og fleire andre. Det var ein del på bileta, og i tillegg skapninga Illosporiopsis christiansenii som syner som rosa felt.
Ingunn
26 Aug 2020 20:13


Takk for hjelp! Og takk for lav-bestemmelser også. Lurte på om jeg skulle lage ny tråd på mose- og lav-siden med lavarter. Lurte på den rosa ja! Og jeg tror det er flere typer rosettlav der, og noe jeg trodde var safranlav (eller kanskje messinglav). Kanskje det blir flere bilder av disse i egen tråd likevelsmile
© 2000-{0} BIO