kjerneklubbe

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/129061?pagenum=1
20 Jun 2024 08:02

Topic


Rusket
kjerneklubbe
30 Sep 2020 15:42


Testa denne i artsorakelet, og den kommer frem til kjerneklubbe (eller giftkremle...)
Funnet under gran, i nålestrø. Nordland. Fant ikke noe annet den vokste på. 3-4 cm høye. 5 mm brede hoder.
Flere så ut som om de var angrepet av en annen sopp.
Har artsorakelet rett her?


-- Posted via biolog --

 

Replies ...


Tove
30 Sep 2020 16:26


Har aldri funnet kjerneklubbe dessverre. Kjenner ikke til at den har forvekslingsarter. Så den bør være grei.smile
P.S. Har sjekket Artskart, bare 4 tidligere registreringer i Nordland!
Rusket
30 Sep 2020 17:27


Flott, da blir det en femte :)
Rusket
21 May 2023 09:48


Er ikke så rask på labben.. og nå når jeg tenkte registrere denne så lurer jeg på hvordan den evt skilles fra lys kjerneklubbe, Trichoderma leucopus. I følge verket til Læssøe og Petersen skal lys kjerneklubbe være lysere og ha tydlig skille mellom fertil del og foten, mens skillet ikke er så tydelig på kjerneklubbe (T. alutaceum). Foten skal også være lengre på lys kjerneklubbe (leucopus). Jeg heller derfor mot lys kjerneklubbe på denne. Ingen registreringer i Nordland på den (eller nordnorge i det heletatt). Er det mulig å bli sikker på denne?
Mycena51
22 May 2023 16:34


Dette er jo en ascomycet, og sånne har jeg lite greie på. Vi har alltid kalt den for kjerneklubbe. I alle år har H. alutacea og H. leucopus vært regnet som synonymer. Artsdatabankens rødlistevurdering sier om H. alutacea: "Nedbryter (saprotrof) på mye nedbrutt død ved og barnålstrø". Men i 2004 stod det en artikkel i Karstenia som argumenterte for at de to var distinkte arter. Der står det: "(1) H. leucopus has smaller ascospores than those of H. alutacea, (2) the stromatal color of H. leucopus tends to be paler and more yellowish than H. alutacea, (3) the surface cells and tissue below the perithecia of H. leucopus are thin-walled whereas they are thick-walled in H. alutacea, and (4) H. leucopus typically occurs on the ground while H. alutacea develops on woody substrata."
Dette skulle kanskje tyde på at det er H. leucopus du har fotografert, men jeg må innrømme at jeg langt fra er sikker. Jeg fortsetter å kalle den kjerneklubbe og holder meg ellers til Mycena.
© 2000-{0} BIO