Vad bruker dere for mikroskop?

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/142425?pagenum=1
28 Jan 2022 22:06

Topic


Wiras
Vad bruker dere for mikroskop?
25 Oct 2021 11:01


Hei.
Lurar på vilken type av mikroskop dere bruker for att ta bilde av sporer?

Mvh

 

Replies ...


Limnoan
25 Oct 2021 12:21


Bruker et "vanlig" mikroskop. Som "viderekommende" har jeg et trinokkular-mikroskop med et eget "rør" for kamera. (Digital speilrefleks.) Noen klarer å ta brukbare bilder på frihånd ved å la kamera "se i mikroskopet". Særlig før i tida var det mange oppskrifter på hvordan en kunne koble mikroskop og kamera. Den gangen var trinokkular veldig kostbart, nå er det ikke uoverkommelig.

Mine mikroskop trinokkular med kamera til venstre. Til høyre binokkularlupe til grovere saker, som insekter den kan brukes til tredimensjonale ting. Mikroskopet krever at objektet er praktisk talt flatt.

Det viktigste ved mikroskopet er objektivene. En bruker ofte 4, 10 og 40X. 40X trengs til sporebilder, det gir omtrent 400X forstørrelse om okkularet (linsa du ser i) forstørrer 10X. Det finnes også 100X objektiv, men de krever som regel olje mellom objektivet og dekkglasset. Olje er skummelt å bruke, for den kan ødelegge objektiver som ikke er beregnet for olje. Så for min del bruker jeg nesten aldri den muligheten.

Fasekontrast er en teknikk som krever spesielle objektiv og en fasekontrastkondensator. Teknikken gir ofte bedre kontrast til ufargete preparat.

Løkceller i lysfelt

Samme preparat med fasekontrast
I dag kan en få kjøpt brukbare mikroskop til overkommelig pris. Styr bare unna rene leketøy. De skryter gjerne av stor forstørrelse, men linsene er så små at du ser i praksis ingen ting...
Per Vetlesen
27 Oct 2021 19:10


Mikroskop har vært mye diskutert her på Spør en biolog, søk så får de masse oppslag, her er en tråd som går over flere sider: https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/27419
Selv har jeg:
• Optika B-353PH mikroskop med fasekontrast. Skal du mikroskopere sporer mener jeg du er avhengig av 100x objektiv og olje for å kunne se (og få tatt bilder av) ornamenteringen på sporene som veldig ofte er et must for å kunne identifisere sopp og andre ting. Jeg bruker det så å si hver dag, uten noen problemer, men det er viktig å fjerne oljen fra linsene etter bruk.
• Bresser trinokulær stereolupe som forstørrer 10 – 40x, det må du ha for å lage gode preparater.
• 16 MP AmScope mikroskopkamera (som jeg har modifisert noe), det bruker jeg både på mikroskopet og stereolupa.

Her er et eksempel på aktuelle mikroskop: https://mikroskop.no/butikk/mikroskop/applikasjoner-1/mykolog

© 2000-{0} BIO