hvilken type mus?

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/147485?pagenum=1
17 Apr 2024 22:52

Topic


Hilly
hvilken type mus?
22 Jan 2023 13:12


Hei, hva slags type mus er det katten vår har tatt her?


-- Posted via biolog --

 

Replies ...


Limnoan
23 Jan 2023 08:36


Den tilhører i det minste musefamilien. Antakelig enten storskogmus eller småskogmus:

https://no.wikipedia.org/wiki/Storskogmus
https://no.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%A5skogmus
For øvrig latterlige navn, på grunn av krav om samskriving av dyrenavn. Den ene musa er større enn den andre, men du kan nok finne småskogmus i storskogen, og omvendt.
kjellms
24 Jan 2023 09:27


Ja, med slike bilder skulle det være lett å bestemme en slik mus. En av de viktigste forskjellene som oppgis i bøkene er den lyseorangebrune flekken mellom forbeina. Hvis denne er lengre enn bred er dette småskogmus, hvis den er bredere fortsetter gjerne som et halsbånd oppover halssidene-skuldrene så er det storskogmus. Slik at den regelen alene her burde gi småskogmus. Dessverre kan man ikke bruke slike regler slavisk. Her er det vel kontakte mot halsen på det gulbrune bukfeltet (altså storskogmus antydning). Noen av disse musene er helt hvite på buksiden, andre mer eller mindre farget. Her er nok en av de vanskelige som er mer eller mindre farget. Hadde bilder av halen vært skarpt og lengdemålbart kunne det gitt antydning, både på lengden i forhold til kroppen og antall ringer. Problemet er igjen (antakelig) nærbilder med telefon. Perspektivet med vidvinkel gjør ofte at man får feil inntrykk av forhold, skal noe måles bør dyret ligge parallelt med planet i billedbrikka.

Men her er jo en hånd i hansken som ville kunne gi noe antydning og sammenlikner man musas kroppslengde på det tredje bildet blir det vel ca 12 cm noe som tyder på storskogmus (om det nå ikke er en uvanlig stor småskogmus). Sammenlikner man bakfoten med fingertykkelsen ser man at den antakelig er over eller ca 23 mm, men igjen vi vet jo heller ikke hvor tykke/brede fingrene og hansken er her. Vanligvis er bakfot på småskogmus 21-22 mm, og definitivt over 22 på storskogmus, gjerne rundt 24 mm og opptil 28m. Liknende om man sammenlikner hodet med tommelen i hansken på bilde 2 så er skallen neppe under 25 mm (småskogmus), men heller 25 - 30 mm og dermed storskogmus. Så vanskelig er det faktisk, når man ikke kjenner de lokale variantene i hver skog.

Men her kan det kanskje avgjøres ved en antydning om håndens størrelse, en liten barnehånd i liten hanske eller voksen hånd i stor hanske? Og kanskje litt mer presist?
Hilly
24 Jan 2023 11:47


Takk for svar. Da er dette muligens en storskogmus, vi har også mindre mus inne som er veldig like i utseende, men farge og størrelse skiller de. Jeg har små hender, men dette er den største musa som har blitt fanget her


-- Posted via biolog --
© 2000-{0} BIO