Heian
Hvorfor reagerer canderel på Fehlings væske?
06 Nov 2009 11:37
Vi har hatt et forsøk i naturfag på vidergående der vi skal påvise reduserende sukkerarter ved hjelp av Fehlings væske. Ifølge teorien vil Fehlings væske kun reagere på monosakkarider samt enkelte disakkarider. I denne redoksreaksjonen vil reduserende sukkerarter som blandes med Fehlings væske gå fra blå til oransje eller rødlig farge ved oppvarming. Ved oppvarming av disakkarider som ikke reagerer på Fehlings væske, samt polysakkarider, vil vi ikke få noen redoksreaksjon og løsningen vil forbli blåfarget.
MEN, i mitt forsøk ble helt tydelig kobberet i Fehlings væske redusert i blandingen med canderel. Dette skal rent teoretisk ikke skje da canderel inneholder maltodekstrin som er et polysakkarid. Er det noen som kan forklare mg hva som har skjedd?? Hvorfor har Fehlings væske regaert med canderel??
Replies ...
klaush
06 Nov 2009 16:30
Fehlings væske reagerer på alt som virker reduserende i forhold til toverdig kopper. Det som felles er enverdig dikoppermonoksid, som er oransje-rødt. Altså må canderel inneholde et reduserende stoff. Det behøver ikke å være maltodekstrin, men en av støttesubstansene i canderel. Det kan også være fritt maltsukker, som er et reduserende disakkarid, rett og slett di-glukose. Eller det kan være at noe av maltodekstrinet, som er et degradasjonsprodukt av stivelse faktisk inneholder ei reduserende gruppe, dvs. ei aldehydgruppe.
Heian
06 Nov 2009 18:09
Hmm... Har prøvd å lete etter svar på nettet om det finnes mono- eller disakkarider i canderel. Jeg finner imidlertid ingenting. Canderel strøpulver inneholder ikke maltsukker, hadde det gjort det hadde problemet vært løstIfølge den svenske siden for canderel, inneholder canderel:
Aspartam*, acesulfam-K, maltodextrin, smaksättning. * Innehåller en källa till fenylalanin
Kan noen av disse stoffene virke reduserende??
hotr
06 Nov 2009 23:45
Maltodekstrin kan kanskje - hvis det brytes ned til glukose. Jeg kan ikke nok kjemi til å si noe sikkert, men aspartam er ustabilt ved høy pH. Kan asparaginsyren spalte dekstrin, f eks ved oppvarming og høy pH? Stivelse spaltes jo lett med litt saltsyretilsetning og gir positiv respons på fehling. (Eller kan det være forurensninger i utstyret dere brukte?)
hotr
Heian
07 Nov 2009 02:03
Takker så mye for svar, det var til stor hjelp og jeg skjønte hva du mente
Limnoan
08 Nov 2009 16:36
Saken er vel oppklart, men jeg ble interessert...
Maltodekstrin lages ved hydrolyse av stivelse. I en slik industriprosess kan sikkert noe stivelse bli hydrolysert til glykose også, uten at en bryr seg om å levere et glykosefritt produkt.
AA
hotr
08 Nov 2009 21:27
Varedeklarasjoner er ikke alltid riktige! Det spørs hva man deklarerer. I mange leskedrikker er det tilsatt sukrose som også står på etiketten, men tester man finner man både glukose og fruktose som ikke står på etiketten! Årsak: Den fruktsure løsningen spalter sukrosen...