Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/1535?pagenum=1
14 Dec 2024 01:51
Topic
Gjest
flekkmarihand
27 Nov 2005 13:31
hei! jeg skriver en oppgave om flekkmarihand og trenger litt hjelp til å finne gode kilder. det jeg er spesielt interessert i er kilder som inneholder vegitasjonshistorie og fenologi og utvikling. noen tips??
Replies ...
janw
27 Nov 2005 18:01
Jeg tror nok at flekkmarihand, som den mest "trivielle" av marihandartene (og en av våre vanligste orkideer, som attpåtil ikke er spesielt kalkkrevende) i liten grad har vært skrevet om. Det beste jeg kan komme på er bøker av typen (klistrer inn Bibsys-søk)
Tittel: Norges planter : blomster og trær i naturen : med et utvalg fra våre nabolands flora / Knut Fægri ; tegninger av Henning Anthon Verket har følgende bind Forfatter: Fægri, Knut 1909-2001 Årstall: 1970 Trykt: Oslo : Cappelen Utgave: [2. utg.] Sidetall: 3 b. ill.
Tittel: Våre ville planter / utgitt ved Torstein Lagerberg, Jens Holmboe, Rolf Nordhagen Verket har følgende bind Forfatter: Lagerberg, Torstein Holmboe, Jens 1880-1943 Nannfeldt, J. A. Nordhagen, Rolf Du Rietz, G. Einar Årstall: 1950-1958 Trykt: Oslo : Tanum Utgave: Rev. og forøkt utg. Sidetall: 8 b. i 9 ill. Noter: Bind 7 og 8 er utgitt ved G. Einar du Rietz, John Axel Nannfeldt og Rolf Nordhagen
Jeg er ikke helt sikker på hva du i denne sammenhengen mener med vegetasjonshistorie (det ordet brukes ellers om endringene i sammensetningen av vegetasjonen, dvs. fordelingen av plantesamfunn, over tid).
eriks
27 Nov 2005 23:55
I tillegg kan du prøve å få fatt i Bo Mossberg og Sven Nilsson: Nordens orkideer, Cappelen 1977. Der finner du det meste av det du trenger, tror jeg. Hvis du trenger et bilde, kan du prøve min søsters utmerkete nettflora: www.kristvi.com/flora Lykke til med oppgaven!
Erik
Gjest
28 Nov 2005 11:04
takk for gode tips. Mossberg og Nilsson, og dessuten K. P. Buttler har jeg allerede brukt flittig, fant mye god informasjon der men veldig lite om vegitasjonshistorie. med det mener jeg spredning og endring over tid. har egentlig bare funnet ut at orkideer generelt oppstod i det malaysiske området i Asia under krittiden og har spredt seg derifra. noen tips til ennå grundigere informasjon?
Gjest
28 Nov 2005 11:12
kom på en ting til jeg lurer litt på. etter å ha lest både Mossberg, Nilsson, Buttler og H. C. D. De Wit blir jeg ganske forvirret mtp klassifikasjon av orkideer og flekkmarihand spesielt. Buttler sier tom at det ikke er mulig å gjøre en tilfredsstillende klassifikasjon.. da er det ikke rart jeg blir forrvirret. noen som vet hvilken klassifikasjon som er gjeldene, eller mest aksepterte?
janw
29 Nov 2005 01:17
Der er du inne på et område som det ikke finnes noen fasit på. Systematikken har nemlig noen spørsmål som det i prinsippet fins fasitsvar på (selv om vi aldri vil nå dem med 100 % sikkerhet) - og det er om art A er nærmere i slekt med art B enn med art C, eller omvendt. Dette er det som bestemmer "stamtreet" - hvilke greiner som deler seg hvor. Der er det i prinsippet en riktig løsning, selv om kunnskapen ofte er vaklevoren. Men systematikken har samtidig noen spørsmål som det rent prinsippielt sett ikke kan finnes noen fasitsvar på, dvs. som er helt og holdent subjektive - og det er hvor en skal sette de ulike systematiske kategoriene. Det gjelder både på artsnivå (er takson A og takson B to underarter av samme art, eller er de to nærstående arter?), på slektsnivå (hører art A og art B til samme slekt eller til to nærstående slekter?), osv. hele veien oppover. I praksis settes gjerne grensene mellom taksa der naturen selv har relativt synlige diskontinuiteter. Men naturen "forsøker" ikke å hjelpe vår klassifikasjon, derfor kontinuitet og diskontinuitet omtrent like vanlig i naturen. I enkelte tilfeller er det slett ikke enkelt og entydig å definere taksa. Ulike forfattere vil da gjerne havne på ulike løsninger.
Rent pragmatisk kan en (for taksa som fins i Norge) regne vår standardflora, Lids flora, siste utgave (2005) som en "fasit". Fordi det i praksis er den man må forholde seg til. Selv i tilfeller der en er uenig, må en klare å skille mellom når en hevder denne uenigheten, og når en bare bruker konsensus-systemet, for at alt ikke skal bli kaos.
Nå er jo vår orkideflora knøttliten, slik at Lids flora selvsagt ikke viser så mye av den globale ortkidesystematikken. Da må en til større monografier, og sammenlikne f.eks. et par av de nyeste av de større monografiene. Den gode siden av saken er jo at orkideer selvsagt tiltrekker seg mye oppmerksomhet, slik at det er relativt mange som har skrevet om dem...
Gjest
03 Dec 2005 15:28
takk for godt svar. er flekkmarihand fredet? og hvor kan jeg evt finne lista over fredete planter?
Det med at orkideene som gruppe "oppsto" i krittida, og hvor, er opplysninger som jeg ville forholdt meg relativt forsiktig til. Det er hypoteser, ikke mer. Orkideer er planter som er svært usannsynlig å finne fossilt. Slike hypoteser er derfor basert kun på indisier, og antakelig relativt indirekte, og de er svært vanskelig testbare. Slike mer eller mindre kvalifiserte spekulasjoner har en tendens til å spre seg, helt uavhengig av det faktagrunnlaget de eventuelt måtte være basert på. Og for hvert ledd blir de gjerne gjentatt mer og mer som om det var etablert kunnskap.