I forlengelsen av det Klaus sier om radioaktiv jod, kan en føye til at også andre radioaktive stoffer brukes medisinsk. En metode går på å finne et stoff som de syke cellene tar opp (det er som regel kreftceller), og gjøre det radioaktivt. Hvis stoffet avgir mest alfastråler, vil det bli en høy dose der den gjør nytte, men forholdsvis mindre utenfor.
En kan også bruke radioaktivitet til å spore stoffer i kroppen, for eksempel medisiner. Da er det en fordel å bruke stoffer som avgir gammastråling. Strålingen kan avbildes med et gammakamera.
Gjør en slike forsøk med dyr eller planter, så kan en lage "gammabilder" på vanlig røngtenfilm. (De ville være farlig å bruke den metoden på mennesker.)
Ioniserende stråling er "enkel" å måle, derfor brukes den i kjemisk analyse. Ved å måle strålingen, kan en finne ut hvor mye radioaktivt stoff det er i prøven. Det er nesten så en kan telle ett og ett atom.
Måleenheten Becquerel, som du sikkert har hørt om handler om partikler/sekund. Hver partikel representere ett atom som spaltes. Alle radioaktive stoffer stråler på sin bestemte måte, så ved å undersøke strålingen kan en si hva den stammer fra. For eksempel cesium.
Fordi de er "lette" å spore, brukes radioaktive stoffer til undersøke ulike prosesser, som nevnt i medisin, men også i andre fag. For eksempel ble det sluppet ut store mengder radioaktivitet når atombomber ble sprengt. Dette setter spor i naturen, slik at en kan se på et lag i en innsjøbunn at det ble dannet like etter at bomba falt.
Til sist vil jeg nevne et rart eksempel fra før en viste at ioniserende stråling var farlig: Røngtenstråler ble nesten sett på som et leketøy. Du kunne for eksempel få røngtenfotografert føttene i skobutikken, for å se at skoene passet
AA