Hjelp til prøve i 3bi!

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/1783?pagenum=1
22 Jun 2024 17:58

Topic


sollon
Hjelp til prøve i 3bi!
25 Jan 2006 18:09


Noen som kan hjelpe meg med fotosyntesen og celleåndingen? Skal ha prøve i dette i morgen, men forstår det ikke helt.. Kan jeg få en enkel, grei og overasiktlig forklaring for hva som skjer i fotosyntesen og celleåndingen? slik at jeg kan prøve å lære meg dette skikkelig til i morgen, trenger svar snarest, sliter skikkelig!

 

Replies ...


klaush
25 Jan 2006 18:33


I fotosyntesen utnyttes energien fra lys til å spalte vann til oksygen, elektroner og protoner. Dette foregår ved at lyset (fotonet) gjør klorofyll mer energirikt (eksitert). Når klorofyllet går tilbake til normaltilstanden, anvendes energien til å spalte vannet. Elektronene som frigjøres utører et arbeid som gir de energirike forbindelsene ATP og NADPH + H+ Karbondioksid assimileres og reagerer til glukose (druesukker) ved hjelp av elektronene og NADPH + H+ som avgir energirike protoner og med ATP som energigiver.

Summa summarum: vann + karbondioksid -> glukose + oksygen

Celleånding er respirasjon av glukose til vann og karbondioksid. Glukose gjennomgår tre hovedprosesser: (1) glykolyse som skjer i cellas cytoplasma. Her brytes glukose ned til pyrodruesyre. (2) sitronsyresyklus som skjer i mitokondriene. Her omgjøres glukose til acetyl-coenzym-A som så går inn i sitronsyresyklus. Her frigjøres karbondioksid. (3) Til slutt skjer den oksidative fosforyleringen (i mitokondriene) hvor elektroner (som er "lagret" i forbindelsene NADH og FADH2 - som syntetiseres i glykolysen og sitronsyresyklus) går gjennom en elektrontransportkjede før de til slutt reagerer med oksygen og protoner til vann. Ved alle tre hovedprosesser dannes den energirike forbindelsen ATP!

Summa summarum: glukose + oksygen -> vann + karbondioksid
sollon
25 Jan 2006 19:04


tusen takk for hjelpå! smile
© 2000-{0} BIO