abiotiske faktorer

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/1816?pagenum=1
22 Jun 2024 18:03

Topic


dancer3
abiotiske faktorer
31 Jan 2006 18:09


Hei!

Driver på med et prosjekt om fjellplanter. i denne sammenhengen lurer jeg på om dere kanskje kunne komme med noen opplysninger om hvordan planter på fjellet er tilpasset faktorer som vind, temp, lys osv? sliter litt med å finne stoff om hvordan de spesifikt har forandret, og tilpasset, seg. eksempler hadde også vært supertsmile

Mvh kristian

 

Replies ...


klaush
31 Jan 2006 18:20


Vind betyr først og fremst slitasje og uttørking. Vind er en framtredende faktor på åpne rabber. Plantene beskytter seg med innrullete, stive blad med tjukk kutikula. Dette forhindrer slitasje og vanntap. Krypende vekst eller tuevekst er en annen tilpasning.

Lave temperaturer opptrer også på rabbene. I snøleiene får plantene beskyttelse av snøen. På avblåste rabber blir kulda et problem. De nevnte tilpasningene til vind gjelder også kulde. I tillegg kommer beskyttelse ved hjelp av tett behåring og ofte mørk farge på begerblad og dekkskjell. Varme blir lettere absorbert. Mange blomster har hulspeilform som samler varmestråler og på den måten tiltrekker varmesøkende insekter.

Lys er det ofte nok av på fjellet, så det blir sjelden noen mangelfaktor.

Planter på snøleier må derimot være tilpasset kort vekstsesong. Issoleie kan f.eks. anlegge blomsterknoppene et par år før den blomstrer, nettopp fordi knoppene ikke rekker å utvikle seg fra liten knopp til frukt i løpet av en eneste sesong.
© 2000-{0} BIO