Hvilken plante?

Snitz Forums MVC
https://www.sporenbiolog.no/Topic/Posts/6913?pagenum=1
13 Jun 2024 21:18

Topic


Christi
Hvilken plante?
26 May 2008 14:30


Da jeg besøkte Arboriet i helgen; en trepark i utkanten av Stavanger (nærmere bestemt Sandnes), fant jeg denne planten i/ved en dam.Planten rakk vel nesten en meter opp i været og hadde en voksaktig overflate. Som man kan se ut i fra bildet stod planten i meget våt jord. Den hadde ingen blomster såvidt jeg kunne se. Kan noen fortelle meg hva slags art dette er? Har aldri sett den før. Det kan nevnes at parken lå i en sørhelling, og derfor har et ganske mildt klima, fant mange varmekjære trær/planter der, som bl.a. kristtorn og hengealm. På forhånd takk for hjelp!

Ps: Parken er virkelig verdt et besøk! Den er vakkert anlagt, masse forskjellige trær som man vanligvis ikke ser, og fantastiske nydelige rhodondentron blomstret mellom furutrærne.

 

Replies ...


janw
26 May 2008 15:05


Beklager, ingen bjeller ringer. Dette er ingen vill norsk art, det er et eller annet eksotisk. Og uten blomster er det vanskelig å få sagt noe mer. Jeg har bare en svak fornemmelse av at det muligens er noe i korgplantefamilien. Ta kontakt med Rogalandsavdelingen i Norsk Botanisk Forening (f.eks. Svein Imsland, du finner ham i telefonkatalogen) - jeg vil tro at de må ha lagt merke til den og gjort forsøk på å få artsbestemt den. Kanskje dere i fellesskap må følge med den utover i sesongen og se om den kommer i blomst.
Christi
26 May 2008 15:11


Oj, den var eksotisk ja! Da er det ikke rart den er vanskelig å artsbestemme (eller at jeg aldri har sett den før). Jeg bor dessverre ikke i nærheten av parken, var bare på besøk, så det blir vanskelig å følge med på eventuell blomstring. Men jeg kan jo prøve Norsk Botanisk Forening som du foreslo, takk for hjelpen!
Jeg vil egentlig tro at alle plantene i parken har blitt plantet der, den var veldig velstelt og plasseringen av plantene så ikke tilfeldig ut. Kanskje jeg kan spørre de som driver parken.
Christi
16 Jun 2008 17:05


i tilfelle du lurte janw, så fant jeg ut av det; fikk nemlig svar fra Arboret da jeg sendte mail og spurte! Det er en skunkkala (Lysichiton americanus).
Dette er ei nordamerikansk sumpplante som blømer tidleg på våren
før blada dukkar opp, med sine spesielle og sterkt gule kala-liknande svøpblad. Den er hardfør, men blada er utsette for
vindbrekk på eksponerte plassar. Heile planten har ei stram reveliknande lukt, men er absolutt dekorativ og "eksotisk".

Moro å finne ut av slikt!
janw
16 Jun 2008 17:42


Ahaaa, den har jeg faktisk sett i enkelte botaniske hager. Kobla ikke da jeg ikke så spor av blomsterstanden. Skivebom altså...
Christi
17 Jun 2008 16:39


Kopi av melding:
Opprinnelig postet av janw

Ahaaa, den har jeg faktisk sett i enkelte botaniske hager. Kobla ikke da jeg ikke så spor av blomsterstanden. Skivebom altså...


Hehe, det kan skje den beste ;)
Han jeg snakket med sa de knep av frøkolbene etter blomstring for å forhindre spredning.
© 2000-{0} BIO